HORISONT – "Time Warriors", Ny platta på Rise Above Records!

Äkta rock´n´roll kan inte fejkas. Det är en odödlig hyllning till nedärvda värderingar – kraft och volym, svett och adrenalin, kompromisslöst bra tider där uppfriskande stormbyar av dåtid, nutid och framtid kolliderar. Artister som med själ och hjärta kräver att göra musik som väcker blodet inom en, och som aldrig kommer sluta jaga den avlägsna horisonten. Horisont har både namnet och vetskapen om hur, de är äkta rock’n’roll-reinkarnationer!

Sedan starten 2006 har denna svenska kvintett kommit att etablera sig som ett av Europas främsta underground-rockband. Deras två första album – 2009:s Två Sidor Av Horisonten och 2012:s vida rosade Second Assault – gjorde det klart att bandet berört kärnan till hårdrock och svingande gitarrer. Nu, med sitt senaste mästerverk Time Warriors, höjer Horisont insatsen, raffinerar och omdefinierar sig själva och lämnar motståndarna i dammet bakom sig.

”Vi började spela in nya demos direkt efter Second Assault släppts, då vi ville vara säkra på att vi hade tillräckligt material och att varje låt på vårt nästa album helt enkelt skulle kunna funka som en singel”, förklarar frontmannen Axel Söderberg. ”Det är vårt helt klart starkaste album hittills. Vi gjorde varje låt precis så som vi önskade att göra den. Vi hade mer tid att lära känna låtarna, spela in dom på både engelska och svenska för att se vad som lät bäst, så det är några låtar med svensk text på det här albumet.”

Från första albumspårets Writing On The Wall’s 70-talsrock och proto-metalpulsen i Diamonds In Orbit till den hallucinatoriska Lizzy-lirar-psych-låten All Must Come To An End som avslutar albumet, så är Time Warriors välbekant men onekligen autentisk hårdrock som återigen bekräftar bandmedlemmarnas sublima grepp om konsten att skapa tidlös musik. Detta tiospåriga album är delvis tyngre och hårdare än något Horisont producerat förut.

”Jag tror vi fått ett tyngre sound, några av låtarna har en mer metal-känsla”, förklarar Axel. ”Man kanske har hört spår av metal på våra tidigare album med men denna gång är det mer tydligt. Jag gillar att inget av våra album låter det andra likt men att det alltid är uppenbart att det är ett Horisont-album. Det skiljer sig tillräckligt för att vara intressant och förhoppningsvis komma att få uppmärksamhet av folk som inte hört oss förut, medan alltid förbli bekant hos våra fans.

Som albumets titel antyder försöker Horisont – som kompletteras av gitarristerna Charlie Van Loo och Kristofer Möller, basisten Magnus Delborg och trummisen Pontus Jordan – utplåna klyftan mellan dåtidens underverk och den otvetydiga tjusningen av här och nu. Medan vissa av deras förmodade kamrater fokuserar alltför mycket på att replikera soundet av en svunnen tid, visar detta band genomgående en fin känsla, till den sista tonen, riff och melodier i fyrfärg som överglänser alla föreställningar av nostalgi.

”Skicka Horisonts fem soldater med en tidsmaskin femtio år fram i tiden och vi skulle ändå rocka silverstrumporna av varje framtida man, kvinna eller robot,” skrattar Axel.  ”Vi tänker oss en Time Warrior som någon som diggar riktigt bra rock'n'roll och bekämpar all dålig musik som idag sänds på radio/TV genom att komma till en riktigt grym spelning, hänga och köpa riktig musik. ”

Beväpnade med sitt bästa album hittils och en kollektiv önskan om att sprida evangeliet om äkta rock'n'roll i världen, kommer Horisont nu bege sig ut på vägarna med de nya låtarna i bagaget.

Dela